Sabtu, 28 Ogos 2010

Akhirnya Selesai memetakan kawasan Taman Pantun dan Sg. Tekala

   Misi menyiapkan peta lengkap taman pantun bermula pada pagi sabtu 14 Ogos tetapi oleh kerana perjumpaan ko-kurikulum HE, maka proses menyiapkan peta taman pantun tergendala selama seminggu iaitu disambung pada 21 Ogos 2010.
Misi menyiapkan peta topografi Taman Pantun.
   Walaupun kelihatan payah, namun, ramai yang kelihatan bersungguh-sungguh mahu menyiapkan hasil kerja bermarkah mereka.Mungkin memikirkan betapa pentingnya hasil kerja mereka kerana boleh membawa kepada pemarkahan keseluruhan, ketelitian dilihat menyelubungi kawasan Makmal Peta berkenaan.
Hampir siap nampaknya.
   Walau apapun, akhirnya peta topografi taman pantun berjaya di siapkan hasil daripada semangat tolong menolong, bantu-membantu antara satu sama lain.Inilah hasilnya (Kumpulan F2: Aku dan Fendi bekerjasama menjayakan aspirasi dan harapan kami sendiri untuk menyiapkan peta topografi bersama-sama dengan keratan rentas geologi Taman Pantun). Alhamdulillah...
Peta-peta yang kami lakarkan-nampak seperti serabut tetapi tak dinafikan, itulah lakaran yang terbaik yang dapat kami buat
haha...Siap Legend lagi tuh....
Setelah siap, akan dimasukkan begini =)
      Selesai sudah Taman Pantun, kini masa unutk Sg. Tekala pula. Berbeza daripada yang sebelum-sebelum ini, teknik memetakan kawasan Sg. Tekala lebih mudah dan ringkas dibuat, kerana keadaan lokaliti yang kurang luas dan menggunakan kaedah rintisan terbuka yang dikira agak mudah.
Flashback-Teknik Pemetaan Sg. Tekala.
   Oleh kerana hari jumaat merupakan cuti umum bagi negeri selangor iaitu 27 Ogos 2010 bersamaan 17 Ramadan 1431 H, jadi, waktu berkenaan dipilih untuk menyiapkan segala kerja memetakan kawasan Sg. Tekala. Pelbagai maklumat perlu dimasukkan, antaranya, Legend (itu sudah pasti), singkapan-sigkapan batuan yang ada, struktur tektonik (seperti Sesar atau kekar), telerang kuarza, ketinggian sesuatu tempat, dan keadaan fizikal lokaliti (jambatan, Sbg.).
Lebih kurang begitulah....
   Menjelang waktu sembahyang jumaat, semua pelajar lelaki bergerak ke masjid sebelum menyambung kembali selepas itu. Kira-kira pukul 3 petang, barulah kumpulan penulis bersama Fendi berjaya menyiapkam peta topografi Sungai Tekala bersam-sama penerangan yang ringkas. Tahniah sekali lagi!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan