Ahad, 18 September 2011

Budak perempuan berumur 5 tahun temui fosil berusia Jura

     Seorang gadis kecil berumur 5 tahun berjaya menemui sebuah fosil yang berusia lebih 160 juta tahun hanya dengan menggunakan sungkur plastik yang kebiasaan digunakan oleh kanak-kanak membuat istana pasir ditepi pantai.


Emily Badly bersama fosil Ammonoid yang ditemuinya.
   Emily, 5, menemui fosil seberat 57 kilogram itu di kawasan Taman Air Cotworld dengan bantuan bapanya, Jon. Pada mulanya, Emily yang mengorek tanah disekitar Taman Air itu merasa pelik dan ingin tahu apabila terketuk sebuah benda yang keras didalam tanah.


   Dengan pertolongan seorang pakar Paleontologi, Neville Hollingworth untuk mengeluarkan  fosil berkenaan. Mereka terkejut dengan penemuan ini yang dianggap unik kerana saiz fosil berkenaan yang dianggap sangat sukar ditemui, dimana saiznya adalah 40 sentimeter, usia sebenar adalah 162.8 juta tahun Rieneckia Ammonoit.


Lokaliti dimana fosil ammonoid ditemui.
   Fosil berkenaan dipercayai merupakai haiwan asalan laut yang hidup pada zaman Jura-zaman dimana dinosaur-dinasour masih wujud. Fosil berkenaan berbentul bulat, berspiral dan mempunyai jaluran disepanjang badannya.
   Fosil ini telah terfosil dengan elok didalam batu lumpur berwarna kelabu.


Bentuk fosil ammonoid yang dutemui oleh Emily.
   Fosil berkenaan kemudian dibersihkan dan dipertontonkan di Pusat Informasi Gateway bersama fosil-fosil yang lain. Mr Hollingworth berkata, peratus untuk memperolehi fosil bagi kumpulan yang ditemui oleh Emily adalah sangat sukar, dan terus terang, sudah 25 tahun Mr Hollingworth mencari fosil ammonoid ini.
  
   Emily beruntung menemui sebuah fosil yang sangat dicari oleh saintis, dan bukan itu saja, keadaan fosil berkenaan yang amat sempurna itu juga sangat menakjubkan.


Sumber: Kosmo / dailymail.co.uk   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan