Sabtu, 23 November 2013

Cuaca Ekstrem 2013

Pada 14 November lalu, Agency France- Presse (AFP) mengeluarkan satu gambar rajah mengenai peristiwa-peristiwa berkenaan pencuacaan yang berlaku sepanjang tahun 2013 sehingga 8 November lalu. Peristiwa-peristiwa tersebut termasuklah peristiwa kemarau besar, taufan & puting beliung, cuaca panas lampau serta banjir besar.


Menurut saintis, tahun 2013 merupakan tahun ke-7 terpanas yang pernah dicatatkan saintis semenjak penciptaan termometer. Purata suhu bumi pada tahun 2013 dicatatkan pada 14.47 darjah celsius. Suhu panas lampau juga berlaku merentas hampir di setiap benua bermula di benua Australia iaitu di Sydney pada 8 Januari 2013 iaitu musim panas negara itu yang mencatatkan 45.8 darjah celcius. Ini diikuti di kawasan Vioolsdrif , Afrika Selatan yang mencatatkan 47.3 darjah celcius pada 4 Mac 2013.

Pada 8 Ogos 2013, benua eropah tidak terkecuali apabila Austria mencatatkan bacaan suhu 40.5 darjah celsius manakala benua Asia iaitu negara China mencatatkan bacaan suhu sebanyak 40.0 darjah celcius sepanjang bulan Julai hingga Ogos manakala Jepun di wilayah Shimanto mencatatkan rekod bacaan 41.0 darjah celcius pada 12 Ogos 2013 lalu. 

Bagi segmen kemarau teruk pula, benua Amerika Selatan adalah yang paling teruk terkena tempiasnya apabila negara Mexico & Brazil masing-masing mencatatkan kemarau paling teruk dalam sejarah selain New Zealand yang mencatatkan rekod kemarau terburuk sepanjang 10 tahun lepas. Kebanyakkan negara di benua Amerika Selatan terletak dibawah garisan Khatulistiwa selain mempunyai jumlah keluasan hutan hujan yang tinggi selain hutan hujan Borneo.

Episod banjir besar juga tidak terkecuali. Banjir besar berlaku di Argentina (2 April), Eropah- Sungai Danube & Elbe (Mei-Jun) & Nepal (Jun).

Bagi segmen taufan dan puting beliung pula, Amerika Syarikat mencatatkan 2 episod puting beliung maut iaitu puting beliung Moore & El Reno. Di Mexico, dua episod taufan dalam satu-satu masa berlaku pada 15 September manakala di Britain, ribut 'Christian' yang berlaku pada 28 Oktober 2013 adalah yang paling kuat pernah melanda negara itu sejak tahun 2002 lagi. Di Perancis, puting beliung kategori EF-3 telah melanda pada 19 Jun 2013, paling teruk sejak tahun 2008.

Di India, Taufan Phailin yang terbentuk di lautan Hindi membadai negara itu pada 11 Oktober 2013, adalah taufan yang paling kuat melanda sejak tahun 1999. Di Filipina pula, dua taufan yang melanda negara itu telah menyebabkan bahagian tengah Filipina lumpuh teruk. Taufan pertama yang melanda adalah Taufan Usagi pada 21 September 2013 diikuti Taufan Haiyan @ Yolanda yang berlaku pada 8 November 2013. Haiyan telah menyebabkan kawasan kepulauan Samar, Tacloban dan Leyte lumpuh teruk serta menyebabkan ribuan mangsa terkorban.

Dalam pada masa yang sama, saintis menjangkakan, 'sikap' dan 'kelakuan' taufan, puting beliung serta ribut akan menjadi lebih 'liar' dan ganas pada masa depan akibat perubahan cuaca yang tidak terkawal ini.

Sumber: AFP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan