Ahad, 20 November 2011

Fosil ikan paus ditemui ditengah gurun di ChileSANTIAGO, Chile (AP)-Lebih 2 juta tahun yang lampau, sekumpulan ikan-ikan paus yang berkumpul di luar Pantai Pasifik Amerika Selatan ditemui secara misteri.
   
  Banyak kemungkinan yang boleh dikemukakan, antaranya tertimbus dibawah permukaan bumi akibat tertimbus oleh tanah runtuh atau ribut teruk, atau telah termendap dibawah permukaan bumi selepas mati, dah dahulunya adalah kawasan laut kuno selama tempoh beberapa ribu tahun. Tapi entah bagaimana, paus-paus ini mati secara bertindan-tindan antara satu sama lain, hanya beberapa meter dan dimendap sebagai lantai lautan cetek melalui proses geologi yang lama dan kini bertukar menjadi kawasan yang kering kontang.


  Kini, ia muncul sebagai kawasan padang pasir yang berbukit dan terletak lebih 1 km daripada kawasan pantai, dimana saintis mula menggali kawasan perkuburan fosil paus yang terbaik didunia bagi memperolehi maklumat mengenai misteri ini.
  Saintis Chile bersama-sama dengan penyelidik daripada Institut Smithsonian mula mengkaji bagaimana ikan paus yang kebanyakannya bersaiz bas, berada di kawasan gurun Atacama itu.


  Sainstis menyatakan bahawa fosil yang sama juga ada ditemui di Mesir dan Peru, namun fosil yang dijumpai di Chile mempunyai ciri-ciri keistimewaannya yang tersendiri dan telah terpelihara dengan baik.Lebih daripada 75 ikan paus telah ditemui setakat ini-termasuk 20 ekor yang telah terfosil dengan baik.


   Fosil-fosil ini memberikan gambaran tentang kehidupan fauna dan flora akuatik pada masa berkenaan (paus mati). 


  Saintis percaya fosil-fosil ini masti pada masa yang sama dan sedang mencari penyebab tentang bagaiman paus-paus ini boleh mati secara serentak pada masa berkenaan.


 Walaubagaimanapun, hasil penemuan ini masih belum diterbitkan dimana-mana, walaupun penemuan pertama kali adalah pada bulan jun iaitu semasa projek melebarkan jalan raya.


   Setakat ini, fosil yang ditemui seluas dua padang bola sepak ditepi jalan- kira-kira 240 meter panjang dan 20 meter lebar.


   Saintis mengenalpasti sekitaran kuno kawasan pemendapan fosil ikan paus ini sebagai sekiatar lagun yang berlaku sekitar 2 hingga 7 juta tahun lalu. Kebanyakan ikan paus adalah bersaiz 8 meter.
Sumber : Washington Post Social Reader


   
   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan